Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je alergie handicap?

30. 9. 2017

Není handicap jako handicap. Chodí mezi námi hodně hodných lidí, kterým není zatěžko ujmout se tělesně postižené kočičky. Třínohá kočička, kočička bez oka, bez ouška, bez ocásku už svým vzhledem vzbudí soucit a touhu jí pomoci vylepšit život, jak to jen jde. Lidé, kteří se o takové zvířátko postarají, si zaslouží velké uznání. Není vždy lehké čelit poznámkám typu „že jste si, když už tu kočku musíte mít, nemohli vzít zdravou!“. Není lehké přizpůsobit mnohdy zařízení bytu, režim dne a také někdy způsob komunikace, třeba u slepých a hluchých koček, novému členu rodiny. Přesto kočky s viditelnými tělesnými handicapy v našem spolku počítáme mezi ty snáze umístitelné.

Mnohem větší problém představují kočky s onemocněním nebo s handicapem, vyžadujícím stálé sledování, časté veterinární zákroky či konzultace nebo pohotovou reakci pečovatelů. Myslím tím například kočky s epilepsií nebo kočky s ledvinovými, jaterními, struvitovými problémy či kočky alergické. V těchto případech noví majitelé musí investovat do zvířátka nejen spoustu emocí, ale také dost peněz.

Alergie patří mezi civilizační choroby a u lidí se nějaký ten druh alergie stává pomalu, ale jistě spíše normou. Lidé alergii rozhodně nevnímají jako handicap, ale spíše jako svého druhu omezení. U koček je to ale jinak. Letos jsme řešili alergické projevy u dospívajícího Aliena a rezavé kočičky Blaženky.

U člověka je určení původce alergie jednodušší než u kočky. Kočka vám sama neřekne, co ji trápí, proto je nutné sledovat její reakce a konzultovat je s veterinářem. Dají se udělat některé testy, ale jejich vyhodnocení je zase závislé na pozorování pečovatele. Léčba antihistaminiky je u koček problematická.  Mezi hlavní příznaky alergie patří svědění. Buď celého těla kočky, nebo jenom konkrétních míst, jako jsou tlapky, uši, krk a hlava. Pokročile se mohou objevit pupínky, záněty a další změny na kůži. A kočka se drbe a drbe, občas až do krve. V některých případech se rány mohou zanítit a pohled na takto postiženou kočku je opravdu nepěkný a léčba jednotlivých ložisek je zdlouhavá a mívá různé nežádoucí účinky. A přitom je příčina třeba zcela banální – otevřené okno a pyl z nějaké rostliny, nové zvíře nebo i návštěva kamarádů v domácnosti, nejčastěji pak nějaká dietní chyba.

A tak majitel alergika neustále sleduje složení konzerv, granulí, pamlsků, stav ovzduší a čistotu domácnosti, udržuje svého mazlíčka v psychické pohodě a doufá, že zase nepoběží k veterináři. A tohle vše trvá po celý život kočky.

Noví majitelé kocourka Aliena a majitelky rezavé Blaženky, velmi vám děkujeme a vážíme si toho, že vám tato starost není zatěžko a přejeme hodně radosti z kočiček.

                                                 blazenka1.jpg